بیماری های لثه
تاریخ: ۲۳ آذر ۱۳۹۹ نویسنده: دکتر اعتمادیفر
بیماریهای پریودنتال که به بیماریهای لثه نیز معروف است ، هنگامی ایجاد می شود که باکتری های پلاک (غشایی چسبنده و بی رنگ که در دهان تشکیل می شود) بین لثه ها و دندان ها ایجاد می شوند. با شروع رشد باکتری ها ، لثه های اطراف دندان ممکن است ملتهب شوند.
در صورت عدم درمان ، این التهاب می تواند باعث از بین رفتن لثه ها و ساختار استخوان حمایت کننده شود. و این امر می تواند منجر به عفونت لثه یا حتی لق شدن دندان شود. علاوه بر این ، تحقیقات نشان داده است که بیماریهای لثه ممکن است با سایر بیماری ها مانند دیابت و بیماری های قلبی همراه باشند.
روشهای پیشگیری از بیماریهای لثه:
خوشبختانه بیماری پریودنتال قابل پیشگیری است. اضافه کردن عادت ها زیر به کارهای روزمره شما، می تواند کمک کند.
- مسواک زدن . مسواک زدن بعد از غذا به از بین بردن مواد غذایی و پلاک بین دندان و لثه کمک می کند. زبان خود را فراموش نکنید ، باکتری ها دوست دارند در آنجا پنهان شوند.
- نخ دندان حداقل یک بار در روز به از بین بردن ذرات غذا و پلاک بین دندانها و در امتداد خط لثه که مسواک شما به آن دسترسی ندارد کمک می کند.
- از دهانشویه استفاده کنید. استفاده از دهانشویه می تواند به کاهش پلاک کمک کند و می تواند ذرات باقی مانده مواد غذایی را که با مسواک زدن و نخ دندان از دست نرفته است ، از بین ببرد.
- موارد هشداردهنده سلامت دهان و دندان خود را بدانید. سن ، سیگار کشیدن ، رژیم غذایی و ژنتیک همه می توانند خطر ابتلا به بیماریهای لثه را افزایش دهند. اگر در معرض خطر بیشتری هستید ، حتما با متخصص دندانپزشکی خود صحبت کنید.
- به متخصص لثه مراجعه کنید . ارزیابی سالانه جامع لثه و بیماریهای آن (CPE ) را از یک متخصص دندانپزشکی دریافت کنید. CPE با بررسی دندانها وضعیت سطح پلاک ، لثه ها ، نیش ، ساختار استخوان و سایر عوامل خطرزای بیماریهای لثه را ارزیابی می کند. شناسایی علائم بیماری لثه در مراحل اولیه برای محافظت از دندان و لثه بسیار مهم هستند.
انواع بیماریهای لثه:
التهاب لثه درمان نشده می تواند به بیماری های مزمن لثه منجر شود و در نهایت منجر به از دست رفتن دندان و سایر مشکلات سلامتی شود.
GINGIVITIS التهاب لثه:
التهاب لثه خفیف ترین شکل بیماری لثه است. و باعث می شود لثه ها قرمز ، متورم و به راحتی دچار خونریزی شوند. معمولاً در این مرحله ناراحتی کمی یا ناخوشایند وجود دارد. لثه اغلب به دلیل بهداشت نامناسب دهان ایجاد می شود. و با درمان حرفه ای و مراقبت از دهان و دندان خوب برگشت نا پذیر است.
عواملی که ممکن است در بروز التهاب لثه نقش داشته باشند عبارتند از: دیابت ، سیگار کشیدن ، پیری ، عوامل ژنتیکی ، بعضی بیماری ها و بیماری های سیستمیک ، استرس ، تغذیه ناکافی ، بلوغ ، نوسانات هورمونی ، بارداری ، سوء مصرف مواد ، عفونت HIV و استفاده از داروهای خاص.
بیماریهای مزمن لثه:
التهاب لثه درمان نشده می تواند به پریودنتیت یا بیماریهای مزمن لثه منجر شود. با گذشت زمان ، پلاک می تواند در زیر لثه گسترش یابد و رشد کند. سموم تولید شده توسط باکتریها در پلاک باعث تحریک لثه ها می شوند. سموم یک واکنش التهابی مزمن را تحریک می کنند که بدن ذاتا به خود واکنش نشان می دهد و بافت ها و استخوان هایی که از دندان پشتیبانی می کنند، شکسته و از بین می روند.
لثه ها از دندان جدا می شوند و فضاها و حفره هایی را (فاصله بین دندان و لثه) ایجاد می کنند که باعث عفونت می شوند. با پیشرفت بیماری ، حفره ها عمیق تر شده و بافت و استخوان لثه بیشتر از بین می رود. اغلب ، این روند مخرب علائم بسیار خفیفی دارد. سرانجام دندانها شل می شوند و ممکن است مجبور به از دست رفتن دندان شود.
انواع مختلف بیماریهای مزمن لثه وجود دارد.
رایج ترین موارد شامل موارد زیر است.
- بیماری لثه تهاجمی در بیمارانی که به جز این مشکل از نظر بالینی سالم هستند ، رخ می دهد. ویژگی های مشترک شامل از بین رفتن سریع اتصال و تخریب استخوان و تجمع خانوادگی است.
- بیماری لثه مزمن منجر به التهاب در بافتهای پشتی دندانها ، اتصالهای آن و از بین رفتن استخوان می شود. این شایع ترین شکل آن می باشد و با ایجاد فاصله و یا تحلیل لثه مشخص می شود. در بزرگسالان شیوع دارد اما در هر سنی ممکن است رخ دهد. پیشرفت از دست دادن اتصالات دندان معمولاً به آرامی اتفاق می افتد ، اما دوره های پیشرفت سریع ممکن است رخ دهد.
- بیماری لثه مزمن به عنوان نشان بیماریهای سیستمیک است که اغلب در سنین جوانی شروع می شود. شرایط سیستمی مانند بیماری قلبی ، بیماری تنفسی و دیابت با این شکل از بیماری لثه همراه است.
- بیماری های لثه با بافت فاسد شده و مرده نوعی عفونت است که با فساد بافت لثه ، پیوند لثه و استخوان حفره دار مشخص می شود. این ضایعات بیشتر در افراد با شرایط سیستمیک مانند عفونت HIV ، سوء تغذیه و نقض سیستم ایمنی مشاهده می شود.
علائـم بیـماریـهای لثه:
بیماری لثه اغلب خاموش است ، به این معنی که ممکن است علائم تا مرحله پیشرفته بیماری ظاهر نشود.
اما علائم هشدار دهنده بیماری لثه موارد زیر را شامل می شود:
- لثه های قرمز ، متورم یا حساس یا دردهای دیگر در دهان
- خونریزی در هنگام مسواک زدن ، نخ دندان یا خوردن غذای سخت
- لثه هایی که در حال پسروی هستند و باعث می شوند تاج دندانها طولانی تر از گذشته به نظر برسند.
- دندانهای شل یا جدا شده
- وجود عفونت و یا غده های چرکی بین لثه و دندان
- زخم در دهان
- بوی بد دهان
- تغییر در نحوه قرارگیری دندانهای شما هنگام گاز زدن
- تغییر در متناسب بودن پروتزهای جزئی
میلیون ها نفر نمی دانند که آنها دارای این عفونت جدی هستند که در صورت عدم درمان منجر به از دست رفتن دندان می شود.
افزایش طول تاج دندان یا لیفت لثه:
ممکن است شما از پزشک متخصص لثه خود در مورد روشهای بهبود لبخند “لثه ای” سؤال کرده باشید زیرا طول دندانهای شما ممکن است ،کوتاه باشد. درواقع دندانهای شما ممکن است طول مناسب داشته باشند ، اما آنها با بافت بیش از حد لثه پوشانده شده اند. برای اصلاح این مسئله ، متخصص روش افزایش طول تاج دندان را پیشنهاد می دهد.
ادامه مطلب را اینجا ببینید.
نمونه درمانهای انجام شده لثه با لیزر در کلینیک دکتر روح الله اعتمادی فر
چه افرادی مستعد بیماری های لثه هستند؟!
عفونت لثه یکی از بیماریهایی ست که خیلی از افراد مستعد اون هستند:
- کسانیکه بهداشت ضعیف دهان و دندان دارند.
- افراد سیگاری
- خانمهای باردار بدلیل افزایش هورمونها در این دوران
- افراد دیابتی
- افرادیکه استرس زیادی رو تحمل می کنند.
در این ویدئو توضیحات کامل می توانید ببینید.
نشانهها و علایٔم التهاب لثه چه هستند؟
فردی که دچار التهاب لثه است معمولا یک یا چند مورد از نشانههای زیر را داراست:
- لثههای قرمز روشن و متورم، که موقع استفاده از مسواک یا نخدندان بهراحتی خونریزی میکنند؛
- مزه یا بوی بدن دهان یا بوی خون؛
- لکههای سفید یا پلاک روی لثهها؛
- لثههایی که انگار در حال جدا شدن از دندانها هستندیا به عبارتی لثه های شل ؛
- چرک بین لثهها یا دندانها؛
- تغییر در مدل قرارگیری دندانها در دهان یا فاصله افتادن بین آنها؛
مهمترین نشانه عفونت لثه خونریزی هنگام مسواک ،خواب است.